Filmkultur

Mördartomaterna anfaller igen

Betyg 6

År 1978 kom filmen med en av kanske filmhistoriens bästa filmtitlar, Attack of the Killer Tomatoes eller Mördartomaterna anfaller som den fick heta i Sverige. Filmen var billig, fånig underhållning som blev något av en kultklassiker. Ett decennium efter sin braksuccé återvände regissören John DeBello med Return of the Killer Tomatoes (I Sverige kallad Mördartomaterna anfaller igen), den första av tre uppföljare.

Utspelandes 10 år efter händelserna i Mördartomaterna anfaller (i filmen refererad till som ”The Great Tomato War”) är tomater totalförbjudna. Nu är pizzabagarna tvungna att använda alternativa ingredienser när de gör sina delikata pajer. Vilket är precis vad Chas (Anthony Starke), brorson till Wilbur Finletter från Mördartomaterna anfaller, och Matt (George Clooney) gör på Finletter’s Pizza. Vad de inte vet är att den misantropiska skurken, Doktor Mortimer Gangreen (John Astin), och hans nyhetsreporter wannabe sidekick Igor (Steve Lundquist) i deras hemliga laboratorium skapar en maskin som förvandlar tomater till livs levande människor. Med dessa, planerar han att erövra världen. Veteranerna från ”The Great Tomato War” har emellertid något att säga till om det…

Som ni förstår är det här inte en skräckfilm. Return of the Killer Tomatoes är egentligen en Airplane – Titta vi flyger -liknande slapstick komedi som slänger alla skämt tänkbara emot dig. Varning för en hel del låga glimten i ögat vitsar. Men det roliga är att flera av dem faktiskt fungerar! Finessen är inte vidare utstuderad. Det är larvigt, amatöraktigt och handlingen löjeväckande. Fast bland alla så oerhört självreflexiva skämt kommer det stunder som är hysteriskt roliga. Anledningen till detta är att filmmakarna aldrig, någonsin, tar materialet seriöst. När filmen får slut på pengar och Clooney kommer på lösningen att börja med produktplacering börjar en scen som är snudd på för lysande för filmen! Return of the Killer Tomatoes är snyggare och mer kompetent utförd än sin föregångare men i grund och botten är de av samma skrot och korn. Proppa filmen full med så många skämt du kan och agera sedan ut det så fånigt som möjligt. Tröttsamt stundtals men också väldigt kul.

Karaktärerna och kronologin i denna film skulle sedan återanvändas för tv-serien “Attack of the Killer Tomatoes: The Animated Series”. Return of the Killer Tomatoes har också distinktionen att vara en av George Clooneys tidigaste filmer.
Anthony Starke håller sig så ständigt på gränsen till hysteri, när han väl inte bryter ut fullt i panik, att det inte tar lång tid innan han lyckas med vad man trodde var omöjligt i en sån här film – överspel. Tyvärr förstör det märkbart när det är han man ska engagera sig med. Istället är det George Clooneys tjejtjusare som ofrånkomligen blir en av filmens höjdpunkter med sitt fluffiga hår och avslappnade attityd.
Tara, som egentligen är en tomat som förvandlats till en het tjej med inte bara har en förkärlek för rostat bröd men också kan tillfredställa en man på … olika sätt, spelas av Karen Mistal som var lika klockren i den också hysteriskt självmedvetna och mästerligt betitlade Cannibal Women in the Avocado Jungle of Death (1988).
Vi får här också för se framträdandet av den supergulliga FT, Friendly/Fuzzy Tomato.

Så hur fånig är den här filmen på en skala? Return of the Killer Tomatoes är förmodligen ensam om att ha fräckheten att stoppa filmen och låtsas att budgeten har blivit överskriden. Att filmen blir så ofantligt självmedvetet camp blir lite att skjuta sig själv i foten. Fastän det är riktigt kul så fastnar tempot när filmen hela tiden stannar för att skämta med sig själv eller film i allmänhet att det ofrånkomligen känns att den är en smula seg. Man rycks aldrig med!

Return of the Killer Tomateos kommer inte vara i allas smak. Vissa kommer att finna den fullkomligt absurd medan andra bara kommer att tycka det är en rad av billiga skämt med rätt lumpna effekter. Ibland kan man också hålla med men för det mesta fungerar skämten och för de av er som är connoisseurer av b-filmer, är Return of the Killer Tomatoes en delikatess man inte får missa.