Filmkultur

Army of Darkness

Emedan Sam Raimis serieinspirerade Darkman ännu låg i produktionsprocessen fick han klartecken att sätta igång med sin andra uppföljare till…

Emedan Sam Raimis serieinspirerade Darkman ännu låg i produktionsprocessen fick han klartecken att sätta igång med sin andra uppföljare till succéfilmen och sedermera kultklassikern Evil Dead. Idén att kasta kick-ass karaktären Ash tillbaka till medeltiden fanns redan i första manuset till Evil Dead II, men då budgeten inte tilläts minimerades det till en kort sekvens i slutet av filmen. På så sätt fanns större delen av manuset till Army of Darkness klart redan 1988. När det än en gång blev tal av att skicka Ash på nya äventyr finputsade Sam manuset tillsammans med sin bror Ivan och anpassade den till budgeten de fått. Med inspiration från Ghostbusters ville de göra något efter konceptet; teknologi vs. Övernaturlighet och resultatet blev en något annorlunda tagning än vi var vana vid.

I tradition med föregångaren börjar filmen med en snabb repris av vad som hänt hittills. Nu får vi också reda på att Ash jobbat på mataffären S-Mart. När vi nu hittar honom har han som vi minns transporterats till medeltiden. Han möts av kung Arthur och hans riddare med misstro, men det dröjer inte länge innan Ash visar dem hur man ska ta hand om ondskan när boken Necronomicon ex Mortis även här jagar skräck i befolkningen.

Shop smart. Shop S-Mart.

Visst ryser det fortfarande av behag att se orden ”Bruce Campbell vs. Army of Darkness” forma sig på rutan. Sam Raimi och Bruce Campbell fann det dags att ta sig från stugan, och det är absolut en frisk fläkt. Army of Darkness är den del i trilogin som skiljer sig mest från de andra. Skräckelementen har bytts ut mot mer skruvad humor och genren skulle snarare kallas för äventyrskomedi då den innehåller minst skräck och gore av de tre delarna. Om vad skräck hade att säga försvunnit från Evil Dead II så är den på chartersemester i Army of Darkness. Grabbarnas förkärlek till slapstick gruppen Three Stooges är lika markant här, om inte värre. Med sin egen twistade sinne för vitsar bakar bröderna Raimi ihop en rad scener där Bruce Campbell blir slagen, plågad och drullar omkring mer än någonsin.
Istället för de tidigare minimalistiska handlingarna har denna en riktig story och mer utvecklade karaktärer. För att vi lämnat stugan i utbyte mot den mörka medeltiden betyder det inte att Ash slipper de odödas terror. Nu i form av sin egen nemesis. Ironiskt nog en ond version av sig själv.

Medan Raimi hämtade inspiration från filmer som The Haunting (1963) till Evil Dead 2: Dead by Dawn så har här skräcken övergets för ett äventyr i sann Ray Harryhausen-anda med skelettkrigare och allt. Med klara inspirationskällor som Mannen från Mars (1951) och Jason and the Argonauts (1963) talar vi om en film på en episk skala. Kanske inte så konstigt att många fans blev förvirrade och besvikna över den nya tagningen av filmen och många förstod inte om de skulle ta den seriöst eller om de skulle skratta åt den.

Det är här vi riktigt får lära känna Ash som nu är en riktig skitstövel; inte bara är han feg, en skrytmåns och en lögnare. Det är han som orsakar att ondskan väcks till liv! Genom trilogin har Ash evolverat från en feg ungdom i Evil Dead, mer bestämd pojkvän i Evil Dead 2: Dead by Dawn till en deaditesparkande bastard som man inte kan annat än älska. För rent ut sagt så är Ash en idiot förutom när han ska fightas mot ondskan.

Som ung pojkspoling till cineast fann jag faktiskt Army of Darkness litet skrämmande. Samtidigt som jag tog till mig den som en av de roligaste filmerna jag någonsin sett. Hur kan man inte älska en film om en man som har en motorsåg som högerhand och ett pumphagel i sin andra? Plågsamt roliga scener avlöser varandra, nästan så att det blir i tablåform. För mycket av det goda? Inte alls, snarare tvärtom. Detta var den första delen jag fick se och förälskade mig i. Här finns mer action än i de tidigare, mer komik och mer one-liners än någonsin. Det enda jag egentligen saknar är ”The Force”, som manifesteras i form av den åkande kameran och mörka mumlandet. Vi får nu endast en sådan scen och det i första halvan av filmen. Å andra sidan får vi hysteriska scener som den med minityrversionerna av Ash (jag skrattar mig redlös varje gång), Ash försök att hämta Necronomicon ex Mortis och inte minst alla hans kick-ass chanser som man inte kan få nog av. En ren popcorn rulle helt enkelt.
Amatörkänslan som ändå bringat ned de två föregångarna bjuder här på sin frånvaro medan Raimi ännu en gång fyrar av en rad experimentella kameraupplevelser.

Att problem jagat filmerna är ingen underdrift. Även denna gång fick de jobba hårt. Budgeten drogs åt så att de själva fick stryka delar av sitt gage. Samtidigt var legenden Dino DeLaurentiis producent med Universal som partner. När de tu hamnade i en tvist drogs Army of Darkness med i bråket. Releasen sköts upp i ett halvår, samtidigt som studion krävde flera omklippningar och ett nytt lyckligare slut. Hela 15 minuter försvann. De senaste åren har emellertid en drös dvd utgåvor av filmen släppts, både med och utan de 15 minuterna och det nya slutet. Filmen tjänade emellertid inte in tillräckligt med pengar för att yrka på ännu en uppföljare. Samtidigt som Sam Raimi idag är fullt upptagen med spotta ur sig Spiderman-filmerna. Tal har varit det senaste året om en både en Evil Dead-remake och en fjärde del i serien. Men molnen är fortfarande mörka vid horisonten och tills att någonting verkligen händer så är det inte fy skam med vad vi har att nöja oss med.

Säga vad man vill säga om den tredje delen i denna kultförklarade trilogi. Army of Darkness är som inget man sett tidigare och enligt min åsikt en riktig kultklassiker.

It was never meant for the world of the living

Möjliga spoilers
Fastän originalslutet med sin apokalyptiska ton är intressant och bejakar till sciencefiction sidan av mig så föredrar jag det nya kick-ass slutet. Inte bara öppnar det upp får flera uppföljare, den har en av de bästa fighterna i hela filmen!

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen