Filmkultur

Big Trouble in Little China

Denna mytologiska action/fantasy/äventyr/komedi/kung-fu/spök/monster filmen är inte som något annat du sett. Med dess ofantliga mix av genrer är dess originalitet…

Denna mytologiska action/fantasy/äventyr/komedi/kung-fu/spök/monster filmen är inte som något annat du sett. Med dess ofantliga mix av genrer är dess originalitet ett faktum. Genom att blanda kinesisk mytologi med västerländsk action skapades, med bred marginal, en av de häftigaste filmerna från åttiotalet.

Regi av John Carpenter som hade sina glansdagar i början på åttiotalet, med kultklassiker såsom ”Flykten från New York” och ”The Thing”. Senaste åren har filmerna bara blivit sämre och sämre. Men ”Big Trouble in Little China” var en av de sista höjdpunkterna på hans karriär. Kurt Russell spelar den John Wayne liknande tuffsnackande lastbilschauffören Jack Burton, vars liv tar en plötsligt övernaturlig vändning då hans bästa vän Wang Chi’s (Dennis Dun) fästmö kidnappas. Snabb på att börja jakten ser Jack sig själv hamna allt djupare i San Francisco’s Chinatown där allt är möjligt.

Filmen blev ingen succé på biograferna. Klarade sig med bara en hårsmån från att bli en flopp. Om den kommit idag skulle responsen troligen ha varit en helt annan, med tanke på den Hong Kong trend, som startades med ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” (2000), och som pågår inom filmbranschen idag. ”Big Trouble” fick istället sin upprättelse på video. Spred sig sedan snabbt bland videouthyrarna och tv-tittarna, däribland mig själv, medan en allt större grupp kultanhängare höjde den till skyarna. Den har även inspirerat på flera fronter. Figuren Rayden i tv-spelsserien ”Mortal Kombat”, är nästan en direkt kopia av karaktären ”Lightning” i ”Big Trouble”.

Som signum brukar John Carpenter själv komponera musiken till sina filmer. Jag kommer gå så långt att jag säger att ”Big Trouble in Little China” har ett av de bästa komponerade soundtracken någonsin! Suggestivt och imponerande trappar Carpenter upp stämningen med sina syntar. Vet exakt vilket ögonblick fanfarerna ska sättas in, när slingorna ska dämpas för att låta tittare ta några andetag innan han på nytt skjutsar iväg oss på mer action. Mystiken i Kinas mytologi genomsyrar all musik medan hans egen stil slår nya höjder. Erkänner att detta är det enda soundtrack som jag har i min skivsamling.

Något som både gör filmen mer underhållande och som ger den mer filmvärde är den oortodoxa relationen som Jack Burton har gentemot sin vän Wang Chi. Rollerna är omvända, Wang Chi tar över all fysisk action medan Jack har tagit över egenskaperna hos en sidekick. Vanligtvis är huvudrollskaraktären, det vill säga Jack Burton, den person som fysiskt gör allting rätt. I ”Big Trouble” är den vanliga frontkaraktären han som istället gör allt som sidekicken brukar göra, vilket är att klanta till allt med ändå klara sig ur knipan. Kurt Russell har förvandlats till en komisk bifigur i en Hollywood film! Därför blir det så kul när Dennis Dun bryter den traditionellt stereotypiska asiatiska sidekick rollen. Vilket även exakt följer i filmens mönster att blanda kinesiska influenser med västerländskt filmskapande.

Kurt Russell som här regisseras av John Carpenter för fjärde gången! (”Elvis” (1979), ”Flykten från New York” (1981), ”The Thing” (1982) och senare även ”Flykten från L.A.” (1996)). Till sin hjälp, eller var det tvärtom, får han Dennis Dun som gamla vännen och restaurangägaren Wang Chi. ”Sex and the City” stjärnan Kim Cattrall syns även i den kvinnliga huvudrollen. Här tycker jag mycket bättre om henne än i den vitt omtalade tv-serien. Men det finns två skådespelare som jag måste nämna. Första är underbara Victor Wong, som gestaltar den vise och lite annurlunda Egg Shen, som till stor sorg gick bort förra året. Med sitt lite speciella utseende har han skapat många underhållande roller genom åren. Den andre vilken spelar skurken Lo Pan, är legendariska James Hong som medverkat i mer än ett hundratal filmer. Mest underhållande är hans roll i ”Waynes World 2” (1992).
Det är inga djupa karaktärer. John Carpenter är väl helt enkelt inte ämnad att göra filmer med tredimensionella roller. Utan hans figurer är oftast väldigt karikatyriska, här är t.ex. Jack Burton rakt igenom god som hjälte och Lo Pan är ond ända in till cellerna. Ingen tvekan eller rum för att komma på andra tankar. Vilket fungerar perfekt i ”Big Trouble”!

En självklarhet, tyvärr, när Hollywood försöker göra egna kampsport filmer som ska innehålla vilt sparkande kineser är att de rollbesätter dessa roller, med vilka som helst som påminner om det utseendet. Dem Hämtas från Hawaii, Samoa-öarna, och Jesus vet vart. Men i Big Trouble har de faktiskt gjort ett starkt jobb för att motverka detta. De har hämtat flera kända stjärnor från Hong Kong, anlitat kampsportskoreografer och ansträngt sig ovanligt hårt för att det ska verka så autentiskt som möjligt. Men då förstår jag inte deras rollbesättning helt och hållet eftersom Wang Chi’s fästmö Miao Yin, spelad av Suzee Pai, ska föreställa en väldigt vacker kinesisk kvinna med gröna ögon. Var hennes ursprung är vet jag inte, men hon är absolut inte från de närmaste trakterna av Sydostasien. Det sänker tyvärr lite av den respekt filmen fick för dess engagemang.

Actionscenerna blir bara mer spektakulära och fantasifulla ju längre filmen går. Samtidigt som allting ständigt rör på sig, inga långa mellanspel här inte. Lite snack, sedan är farten igång igen. Aldrig har jag sett en film där händelserikedomen är så konstant. Vilket ger ett starkt plus till ”Big Trouble”. När dessutom Kurt Russell gör sin mest komiska roll i sin karriär finns det inget att klaga över.

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen