Filmkultur

Cannibal Ferox

Cannibal Ferox

I respons till de nyblivna succéerna av kannibalfilmer gjorde den italienska regissören Umberto Lenzi den våldsamma djungelfilmen Eaten Alive (1980) som han snart följde upp med den mer ökända Cannibal Ferox, även kallad Make Them Die Slowly. En rätt ut sagt fruktansvärd film som mest liknar en sämre variation av Ruggero Deodatos exploitationklassiker Cannibal Holocaust (1980), som den inte bara har ett par likheter med. Filmen lyser dessutom med en fantastiskt dum premiss: Universitetsstudenten Gloria Davis (Lorraine de Selle) har åkt till Amazonas tillsammans med sin bror Rudy och sin väninna Pat för att bevisa att kannibalism inte existerar! Något man kan kalla engagemang i sitt uppsatsskrivande. I djungeln möter de på två narkotikasmugglare som utnyttjat urbefolkning för att gräva efter ädelstenar. Snart kommer studenterna fram till samma slutsats som i Cannibal Holocaust – vilka som är de verkliga ”kannibalerna”. Denna tråd av postkolonialism som genomsyrade kannibalfilmerna är en av de nämnare som gör dem mest intressanta. Förvisso är detta en ren exploitationfilm som glädjevilligt öser på med makabra och äcklande scener, men den säger också något om civilisation kontra natur. För mitt bland alla inälvor och dekapiteringar vill den vaska ur ett budskap som både träffar rätt och blir hycklande. Våld föder våld.

Med fruktansvärd refererade jag mer till filmens innehåll än till kvalitén, även fastän många troligen skulle hålla med om just det. Precis som i Cannibal Holocaust innehåller filmen ett flertal verkliga slaktningar av djur, däribland en gris och en sköldpadda. I en intervju har John Morghen uttalat sig att han önskade att han aldrig porträtterat rollen som Mike Logan. En inhoppare fick bl.a. utföra dödandet av en gris som Logan genomför i filmen och som Morghen vägrade göra. Som vanligt använde många av skådespelarna fabricerade namn som lät mer internationella, John Morghen hette t.ex. egentligen Giovanni Lombardo Radice. Agerandet håller som vanligt inte vidare hög klass och Lorraine de Selle är ett klart bevis på detta.
Robert Kerman som var stjärnan i Cannibal Holocaust kan ses som en polisinspektör i New York i en biroll. Amerikanen agerande under artistnamnet R. Bolla i ett hundratal porrfilmer under sin karriär, mest känd är famösa Debbie Does Dallas (1978). I slutet av 1970-talet och början av 80-talet var han en med i flera italienska kannibalfilmer innan sanningen om hans porrkarriär hann ikapp honom och han fick ta sitt pick och pack hem till USA igen.

Det var inte bara i filmen som det hände kaosartade saker, Umberto Lenzi hade ett rykte om sig att inte vara den vänligaste regissören att arbeta med. Filmen spelades även in mitt i smeten av ett kokainsmugglarområde där gängen konstant var i krig med varandra. Men genom att spela in på plats i Amazonas fångade de också de vackra miljöerna som verkligen kommer till sin rätta i den nyrestaurerade ultrabit utgåvan på dvd. Att filmen känns realistisk är därför högst förståeligt, och om man bortser från vissa av de mer cheesy specialeffekterna så har filmen en genomgående obehaglig känsla av realism tack vare den primitiva filminspelningen och den lokalbefolkning som användes. Däri faller inte den Disney-osande scenen som kommer mitt i alltihop och där vissa av karaktärerna plötsligt brister ut i sång.

Cannibal Ferox blev totalförbjuden i 31 länder, något som emellertid aldrig blivit verifierat, och står sig idag som en av filmhistoriens mest omsusade skräckfilmer. Även fast det är chock och äckel snarare än skräck man känner. En del i charmen hos filmen ligger i fascinationen kring själva genren kannibalfilmer och hur en sådan existerat. Ökända för sin brutalitet och sina grafiskt våldsamma scener och lever nästan på chockvärdet allena. Cannibal Ferox är en av dess främsta föreståndare och som tillsammans med Cannibal Holocaust är två av väldigt få filmer som innehåller en kastrationsscen.
Klart är att det är en film man antingen älskar eller hatar. För mig blev det en upplevelse som både fascinerade och störde mig, vilket jag tolkar som att den lyckats med vad den satt ut för att göra, och därefter ges också betyget.

Betyg 6