Filmkultur

Incident at Victoria Falls (TV)

Betyg 4

incidentatvictoriafalls_posterSå fick han inte bara en utan två nya chanser att få spela Sherlock Holmes, den nyligen avlidne Christopher Lee. Första gången hade ju varit i tyska produktionen Sherlock Holmes and the Deadly Necklace redan 1962. En tråkig platthet där han dessutom blev dubbad på grov amerikanska. Incident at Victoria Falls är den andra av två tv-filmer som gjordes i början på 90-talet under epitetet The Golden Years, en filmserie som aldrig kom längre än såhär. Varför de ens försökte när då grymma Jeremy Bretts fortfarande gick som följetong på BBC är bortom mig. Speciellt när de inte ens försöker göra någonting unikt.

Sherlock Holmes vill inget hellre än att ta ut pensionen, bege sig till landet och hänga med sina bin. Tyvärr kan han självfallet inte säga nej när brorsan Mycroft tar honom till självaste kung Edward VII som ber Sherlock att övervaka hemtagandet av ”The Star of Africa”, en dunderklimp till diamant, från Kapstaden till London. Väl på plats i Sydafrika så märker detektiven och ständige partnern Dr. Watson att det finns en hel del spelare med som på ett eller annat vis vill lägga sina fingrar på ädelstenen.

I sin originalsändning var filmen tre timmar lång. Jag har svårt att ens tänka mig hur utdragen den måste ha känts att se. Versionen jag såg låg på nedbantade två timmar, trots det så kunde jag leka leken att räkna antal scener och minuter som var överflödiga och lätt hade kunnat trimmas eller klippas bort helt. Inte bara det, jag tror manusförfattaren Bob Shayne läst fel förlagor när han skrev manuset. Med alla olika karaktärer, som dessutom dör en efter en, påminner historian mer om Agatha Christie än Sir Arthur Conan Doyle och om man bytt ut namnet Sherlock Holmes mot Hercule Poirot så hade den här filmen varit mer begriplig.

Förmodligen är det just därför som Sherlock Holmes mest känns som en bifigur. Doyle var alltid mer intresserad av sin detektivs kufiska men ack så briljanta sidor och hur han använder dem för att elegant deducera fram en lösning. Här är han istället placerad i en whodunnit där han inte riktigt kommer till sin rätta. Kanske anade Lee själv detta för det är med en trött karisma han agerar i filmen som aldrig riktigt livar till det. Mer liv hittas då i Patrick Macnee som fick agera Dr. Watson redan 1976 i tv-filmen Sherlock Holmes in New York gentemot ingen mindre än Roger Moore (Rolig fotnot är att de båda spelade mot varandra i James Bond-rullen Levande måltavla).

Ibland glimtar det absolut till och det är även faktiskt lite kul att de slängt in verkliga personligheter som f.d. amerikanska presidenten Theodore Roosevelt och italienska uppfinnaren Marconi men Incident at Victoria Falls är för upptagen med sceneri och med att måla upp ett malplacerat persongalleri av misstänkta att både underhållningen och Holmes hamnar i skymundan.