Filmkultur

Kung Fu Zombie

Hong Kong industrin har tillverkat kamsportsfilmer sedan filmens barndom. Men vi tar med väldigt få undantag nästan aldrig del av…

Hong Kong industrin har tillverkat kamsportsfilmer sedan filmens barndom. Men vi tar med väldigt få undantag nästan aldrig del av denna enorma produktionsspilta. På rak arm kan jag säga tre namn vars filmer lockat publiken – Bruce Lee, Jet Li och Jackie Chan. Tänk då på vilken mängd filmer som finns att hämta för den oinvigde. När jag snubblade över Kung Fu Zombie lockades jag av den roliga titeln. Filmen visades sig vara en udda skräck/komedi hybrid, som är väldigt vanlig i regionen, med ett tema som verkar lika vanligt där som kärlekskomedier á la Meg Ryan är här – nämligen vampyr filmer. Fast vampyrmytologin är totalt annorlunda i den kulturen, de är en sorts zombie som kan återuppväckas av gulklädda präster med hjälp av lite blod och gula lappar för att uttrycka det lite enkelt. (Se: Gudarna måste vara tokiga III (1991).) Förvisso får de som verkligen är vampyrer lite extra långa huggtänder men annars är varelserna helt annorlunda.

Jag har märkt att Hong Kong produktioner ibland har en tendens att vara svåra att följa, och så även här. (Det går emellertid att peka på en del klara brister som orsakar detta, mer om det senare.) Billy Chong spelar Pang Fong, en kampsportsartist tränad av sin verbalt maktmissbrukande pappa för att förbereda sig på det värsta. Tidigare, stoppade Fong ett rånförsök och nu vill brottslingarna ta hämnd.
Ledaren anlitar Chan Lau, en präst som sysslar med svart magi. Laus jobb är att få en bunt uppväckta zombies att putta Fong i en dödsfälla. Enda problemet är att boven istället slutar död i fällan. Hans spöke tvingar Lau att hitta en ny kropp åt honom. Detta leder till att dem försöker få in hans själ i kroppen hos den ondskefulle mördaren Long som är i släktfejd med familjen Fong.

Moderna tittare finner säkert Kung Fu Zombie extremt fånig, vilket skulle inte vara mer än sanning. Jag själv har börjat bli van vid den humor som förekommer i Hong Kong produktioner, därefter blev over-the-top komiken inte någon överraskning. Fortfarande har man lite svårt att helt smälta den annorlunda nivån på humorn. Lau Chan som prästen känns ofta väldigt larvig vilket kan ha med den kassa dubbningen att göra som nästan är ett signum för halvobskyra kung fu filmer från 70- och 80-talet. Den kassa engelska dubbningen som påtvingar oss en extra nivå av löje med sina larviga och fåniga röster. Jag fann mig själv tänka att det var en hårfin linje mellan dessa ”seriösa” dubbningar och de parodiska i Hong Kong parodin Kung Pow: Enter the Fist (2002). Billy Chong, spelandes Pang, är däremot störtskön.

För den som inte är en inbiten Hong Kong nörd så framstår bristerna och de för oss okonventionella grepp väldigt tydliga. Jag försöker därför se på vad som oftast är det enda viktiga i en HK film, nämligen slagsmålen!
Tekniskt sett har slagsmålsscenernas snabbhet ökats så allt verkar hända lite för fort. Med hjälp av snabba klipp och trickfilmning uppstår en hel del nöje i att betrakta dem. När Fongs kropp blivit återuppväckt så blir det verkligen klipp och fast-forward på slagsmålen. Det är härligt att se lite mer ”äkta” slagsmål istället för de pompösa luftflygningarna i Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) som i sig är spektakulära men bara i rätt proportioner.

Klippningen är väl i det sämsta laget ibland, vi vet helt enkelt inte till hundra procent vad det är som händer i vissa stunder. Då ska det dock vara sagt att den kantonesiska versionen är tjugo minuter längre än den engelskdubbade. Vi kan stundtals rätt enkelt peka ut vart det fattas ett par scener. Slutet kom som exempel väldigt abrupt.
För mig blir Kung Fu Zombie en påminnelse av gammal hederlig Hong Kong film med överröstande ljudeffekter och långa fightscener med bara överkroppar – Bruce Lee style. Fastän den inte är någon höjdare på något sätt så lyckades den underhålla mig med sina sköna slagsmål och smått bisarra handling.

Betyg 4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen