Filmkultur

Men in Black 2

När jag satte mig i biostolen för att se den fem år sena uppföljaren till publiksuccén Men in Black (1997)…

När jag satte mig i biostolen för att se den fem år sena uppföljaren till publiksuccén Men in Black (1997) hade jag blivit frälst av dess föregångares DVD utgåva. Jag var förväntansfull inför vad jag skulle få se av de båda männen i svart i deras nya interplanetariska, konspiratoriska och minst sagt humoristiska äventyr.
Uppföljare är inte okända att bli misslyckade, men jag hade ändå ett större förtroende för att regissören Barry Sonnenfeld skulle lyckas bättre. Med tanke på de båda Addams Family filmerna som han gjort tidigare, där uppföljaren kors i taket faktiskt är bättre än föregångaren. När sedan alla karaktärer jag fastnade för i första filmen kommer tillbaka såg det ganska ljust ut. Istället fick jag tyvärr se att de misslyckades med det jag hade hoppats på.

I inledningen driver de med sig själv i form av ett underhållande tv-program som på ett effektivt sätt lägger upp hela bakgrunden till resten av filmen.
K har sedan förra äventyret återvänt till det dagliga livet som civil, medan J fortsatt att arbeta för Men in Black, den inofficiella organisation som övervakar allt utomjordiskt på planeten jorden. Under en undersökning upptäcker J en ondskefull plan som endast en man kan veta svaret på. Nu har J bara en kort tid på sig att få tillbaka K och hans minne för att kunna rädda jorden.

Historien känns på sina ställen väldigt ogenomtänkt. Med störst betoning på filmens skurk, Serleena, ondskefullt spelat av snygga Lara Flynn Boyle. Intrigen som innefattar hennes skurkstreck känns så oengagerat uttänkt att det synd nog märks tydligt att det endast är en vek ursäkt till att dra ut de båda hjältarna på uppdrag igen. Det gör det bara värre på den fronten att effekterna i filmen inte är av speciellt hög klass. Ettan slår faktiskt tvåan på fingrarna effektmässigt. Orsaken är högst troligt att de ville få klart filmen så fort som möjligt och inte brydde som om hur kräsen publiken blir för varje år när det gäller special effekter.

Om jag lutar mig tillbaka och ser på de båda filmerna skulle de ha kunnat föreställa en tv-serie. Där film nr 1 är pilotavsnittet, medan Men in Black 2 föreställer det fortsatta avsnittet som visar att nu har serien börjat och slipper all exposition som behövdes i pilotavsnittet. Filmen saknar nyheter. Denna gång har det satsats på humor, och filmen är i överlag roligare, om än inte lika intelligent som tidigare. Istället är det en mer avskalad komik, vilket på sitt sätt är riktigt kul. Fast jag finner det lite sorgligt att manuset är mindre ”smart”, men det är ju också skrivet av olika författare. Själv saknar jag just de små roliga insiderskämten om organisationen Men in Black som kryddade den förra filmen så väl. Men, man kan inte få allt.

Jag blev förälskad i Danny Elfmans musik till ettan. Nu får man istället intrycket att han inte satt sin själ i komponerandet. Musiken låter som en sämre version av föregångarens, med mer funkiga beats i utbyte med det mystiska och konspiratoriska soundet som den hade från början.

Filmen är absolut värd att se en andra gång. Kanske för att man då lättare kan släppa en del av sina stridigheter mot filmernas skillnader. För mig var det som att Will dragit fram sin neurolizer (för de oinvigda en minnesborttagar-pryl) och ändrat den åsikt jag fått vid första visningen. Men in Black 2 är klart godkänd, men lyckas inte prestera samma själ som föregångaren, eller den själ som filmen förtjänade. Det är nära att den tama intrigen inte håller, men tack vare Will Smiths och Tommy Lee Jones underbara samspel räddas filmen.

Men in Black är flera ribbor coolare än James Bond och organisationen är bland det häftiga som visas på bio. Huruvida Men in Black fortfarande kan frambringa skratt är det ingen tvekan om. Och jag ser inte någon orsak till att vi inte borde få se J och K ännu en gång rädda världen i det fördolda. Det verkade inte heller Will Smith tycka under den PR turné som gjordes för filmen, så en ”Men in Black 3” är att vänta. Själv så har jag redan försäkrat mig om att ha mina svarta solglasögon nära till hands.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen