Filmkultur

Raising Arizona

Arizona Junior Poster

Min första bekantskap med bröderna Coen stiftade jag inte med Fargo, The Big Lebowski eller någon annan av deras mästerverk utan med Arizona Junior (eller Raising Arizona som är dess originaltitel) – brödernas sophomorefilm efter att imponerande debuterat med täta thrillern Blood Simple.

Nicolas Cage och Holly Hunter spelar det omaka paret av brottsling och polis som till sin sorg upptäcker att de inte kan skaffa barn tillsammans. När en lokal affärsmagnat blir pappa till femlingar så tycker paret att det inte är mer än rätt att han delar med sig och kidnappar ett av barnen. Hysteriska situationer följer…

Bröderna är kända för sin kufiska humor men aldrig har den humorn kommit mer tillrätta och varit mer visuell än i Arizona Junior. De målar upp en värld där Nicolas Cages överspel känns fullt naturligt (vilket måste vara värt någon form av Nobelpris) medan det snygga fotot står Barry Sonnenfeld för som själv skulle komma att regissera filmerna om Addams Family, Men In Black och den bästa Elmore Leonard-adaptionen enligt mig, Get Shorty.

Arizona Junior är full av visuella gags, hysteriskt kameraarbete och fantasifullt galenskap, redigt påhejat av Carter Burwells tjoande och visslande banjomusik. Sa jag förresten att det finns en motorcykelåkande prisjägare som kallas ”The Lone Biker of the Apocalypse”?