Filmkultur

Blow Out

Blow Out

Blow Out Poster

Att välja bara en Brian De Palma film för den här listan var inte lätt men till slut föll lotten på Blow Out som jag även skulle placera på topp 100 filmer som någonsin gjorts. De Palma tillhörde kompiskretsen som bl.a. bestod av Spielberg, Coppola och Lucas. Trots det var det han som kallades ”Mästaren” av de andra. Tyvärr följde inte hans karriär hans epitet.

De Palma är en regissör som gillar att kopiera eller göra homage till (beroende på hur man ser det) andra filmer. Oftast är det Hitchcock han snor av. Blow Out är dock en hybrig av Michelangelo Antonionis Blow Up (1969) och Francis Ford Coppolas Avlyssningen (1974).

John Travolta gör en av de bästa rollprestationerna i sin karriär som ljudteknikern Jack Terry som under en ljudinspelarsession råkar spela in ”lite för mycket”.

Politik, mord, sex, intriger, 70-talsspänning och så De Palmas fantastiskt snygga bildspråk. Det här var även tiden då John Lithgow fortfarande var mest känd för att spela skurkar (och göra det fantastiskt skrämmande bra) och inte knasiga utomjordingar i människoform på TV.

Två år senare gjorde Brian De Palma machohistoria och regisserade Scarface.

Tusan, nu såg jag trailern och vill bara se om filmen igen! Damn De Palma!