Filmkultur

Dogma

pulp_dogma_poster

Clerks. kan slänga sig I väggen. För mig var inkörsporten till Kevin Smith den hysteriskt roliga och ack så hädiska verket till komedi Dogma. Radarparet Ben Affleck och Matt Damon (när de fortfarande agerade i polaren Smiths filmer) spelar de två fallna änglarna Loki och Barthelby som hittar ett loop hole i den dogmatiska lagen och inser sin chans att komma tillbaka till himmelen. Ett inte allt för obetydligt problem för denna plan är emellertid att detta skulle få universum att sluta existera. Ajaj.

Aldrig, tidigare eller senare, har religion pratats så öppenhjärtigt om som här. Skillnaden från många andra religionskomedier är att det aldrig drivs med tron här, Kevin Smith växte upp själv som katolsk kyrkogosse och gick i sådan skola, utan det här är hans bearbetning av alla (uppenbara) frågor han har som troende. Som ateist blir det sjukt kul. I öppningsscenen omvänder Matt Damon en nunna genom att jämföra religion med Alice i underlandet.

Dogma är höjdpunkten på Kevin Smiths karriär där popkultfigurerna Jay & Silent Bob (den senare spelad av Smith själv) passar in allra bäst tillsammans med övriga skruvade karaktärer som Jason Lees demon, Salma Hayeks strippande musa och George Carlins fritänkande kardinal. Sedan är det få filmer där vi får uppleva en livs levande vandrande skitdemon!