Filmkultur

Scary Movie 4

Betyg 4

Om ni inte sett Saw (2004), Världarnas krig (2005), The Village (2004) eller The Grudge (2004) så är det knappt värt besväret att se den nya installationen av Scary Movie-filmerna. Scary Movie 4 är nämligen den i serien som lyckas sämst med att bygga upp en vettig handling att stå på utan istället kastar sig mellan filmparodierna med vaga förhoppningar om att knuta dem samman till någonting vettigt.

Anna Faris återvänder i rollen som den bortkomne Cindy Campbell som får jobb hos en katatonisk tant med ett hemsökt hus. Som granne får hon hamnarbetaren Tom Ryan, även han en bortkommen människa med familjeproblem. När utomjordingar plötsligt invaderar jorden så får de fullt upp med att överleva och hitta lösningen på hur inkräktarna ska bekämpas.

Från en förvånansvärt rolig parodi av Saw med inga mindre än Dr. Phil och Shaquille O’Neal i rollerna blir det bara fattigare mellan de vitsiga skämten att man istället börjar förundras över hur mycket produktionsvärde som lagts på filmen för så tama skämt. För visst kommer skratten då och då men känslan av att de rusat iväg med produktionen för att få den gjord så fort som möjligt är ihållande. Vilket kan förklara den lösa och röriga handlingen som bara hoppar mellan parodi till parodi.

Vad den klassiska parodifilmen Airplane – Titta vi flyger (1980), som regissören David Zucker var en del av, gjorde så bra var att bygga historien på en obskyr flygplansfilm som de flesta inte sett. Spy Hard (1995) har t.o.m. fått till en mer robust handling att stå på än Scary Movie 4 och det är inte direkt någon av klassikerna. Zucker må ha varit en av parodigenrens pionjärer men han har idag inte lika bra koll på vad som funkar och inte. Vilket märks på rollprestationerna. Även om det är kul att återse Leslie Nielsen så blir det bara tydligt att han är långväga från sin tidigare nivå. Craig Bierko är det nya ansiktet i serien, som är nybörjare i genren, och borde ha fått lära sig att spela komedi mer seriöst. Nu poängterar han skämten lite väl mycket ibland för att det ska bli roligt. Anna Faris å sin sida, vars roll är det som hela serien försöker kretsa kring, gör ett bra jobb som vanligt som naiv klumpeduns. Begåvningen ligger annars på de otaliga gästskådespelarna som berikar filmen men som tyvärr inte bidrar som mycket heller.

En sympatiröst ges för återförenandet av David Zucker och Jim Abrahams, synd bara att varken någon av dem kommit med någonting vettigt sedan början av 1990-talet. Zucker gjorde även Scary Movie 3 som fastän den inte direkt fick några stående ovationer ändå var underhållande. Nu blir det allt för tydligt att de istället för att satsa på ett gediget manus, velat spotta ut en ny parodi så fort som möjligt. Tur var är den inte lika dålig som Date Movie (2006) och fastän den oftast är hjärndöd så får den en svag trea. Ibland går det bara helt enkelt inte att inte bli underhållen!