Filmkultur

The Thing from Another World

The Thing from Another World är förmodligen en av de bästa science fiction filmerna genom tiderna. Filmlegenden Howard Hawks stod…

The Thing from Another World är förmodligen en av de bästa science fiction filmerna genom tiderna. Filmlegenden Howard Hawks stod för producerandet, medan regin krediteras till Hawks klippare från sin film Red River (1948) – Christian Nyby. Fast idag allmänt förutsätts att Hawks stod för den verkliga regin, då filmen genomspiras av mästarens stil. Nybys senare filmer kom heller aldrig nära detta mästerverk. Många ser därför att Hawks endast gjorde sin gamla vän en tjänst genom att sätta dennes namn på regin, möjligtvis som en trampolin in i en ny karriär.

En grupp soldater får meddelande att fara upp till en forskningsstation på Nordpolen. När de kommer allt närmare med planet börjar deras utrustning få störningar. Väl framme berättar vetenskapsmännen att ett oidentifierat flygande föremål tidigare setts störta genom skyn och krascha någonstans i närheten. Gruppen hittar haveriplatsen och upptäcker under isen vad som liknar ett flygande tefat…

Filmen är löst baserad på science fiction författaren John W. Campbell Jr’s novell Who goes there? där utomjordingen hade förmågan att ändra form till vad den ville, skapandes kaos bland soldaterna som började misstänka varandra för att vara monstret. John Carpenter gjorde 1982 en nyversion kallad The Thing som stod närmare till denna handling. Istället för den paranoia bland kamrater som boken och Carpenters version riktar sig mot, koncentrerar sig Hawks på hur denna grupp av soldater och vetenskapsmän samarbetar och hanterar situationen tillsammans. Det är här som det verkligt mästerliga slår in. Fastän vi snabbt får klart för oss att huvudkaraktären är Kapten Hendry, så ges han knappt några ensamma scener. Filmen handlar om gruppen, och det är gruppen som är filmens verkliga stjärna. Alltid är det någon som gör något i bakgrunden, spottar ut ett par ord, är med i samtalet eller förbereder nästa drag. Ett tillvägagångssätt som ökar filmens realism. Det är emellertid ett par punkter som gör The Thing from Another World till en av de i särklass mest intelligenta och spänningspackade science fiction filmerna.
Dialogernas kvickhet, där karaktärerna ofta pratar i mun på varandra. En sällsynthet i film – här skapar det en smått kaotisk stämning som ökar trovärdigheten. Munhugget mellan soldaterna, med de humoristiska anmärkningar och pikarna, träffar precis rätt och den kantighet som ofta känns är långt borta. Mycket rum ges även till vetenskaplig jargong, där det rättframt berättas ur vetenskaplig synpunkt om ditt och datt. Larvigheten, som nästan förväntas i sådana fall, infinner sig riktigt aldrig, snarare så ger det både oss en bra förklaring samt ger en bra bild på hur soldaterna respekterar vetenskapsmännen.
Hawks visar även sällsynt nog upp självständiga kvinnor, som kan visa vad de går för, och inte endast är skyltdockor med klichéartade repliker. Något som förekom i majoriteten av The Thing from Another Worlds efterföljare.
Ensemblen i övrigt utför ett oklanderligt skådespel, bortsett från ett par få korta uppvisanden. Att framhäva rädsla i en femtiotalsfilm tycks ha varit ett signum att spela ut det stelt och onaturligt.

Mest betydande är att The Thing from Another World står ut från den mängd av science fiction filmer av sin tid, genom att vara en av de få filmer i eran där monstret var män i gummi kläder, som förstod att ”less is more”. Med enkla medel sätter Hawks spänningen i rullning, från den krypande bilden av männen i ”en nästan perfekt cirkel”, stiger spänningen fram till den sprakande finalen.
Vi får aldrig riktigt en bra glimt av varelsen (spelad av James Arness, senare känd som Zeb Macahan i tv-serien Macahans), utan vi får endast skymta den i skuggor eller i snabba klipp. En effektiv simpelhet som nu femtio år senare fortfarande får hjärtat att pumpa snabbare. Effekterna var vid sin tid kritikerrosade, något som även Carpenters nyversion blev känd för.

Fastän filmen innehåller en absurditet som är nära att haverera spektaklet så är The Thing from Another World en klassiker som varje trogen filmälskare och fan av Carpenters version borde ta en titt på. Den välkända repliken ”Watch the skies…”, blev ett modeuttryck under det tidiga 1950-talet, och blev även arbetsnamnet för Steven Spielbergs egen science fiction film Närkontakt av tredje graden (1977). The Thing from Another World var bara inte en topp av sin era utan skapade även flera av kännetecknen för sin genre.

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen