Filmkultur

Zoolander

Manliga supermodellen Derek Zoolander (Ben Stiller) är efter tre år på toppen av modebranschen på väg ner, trots sin patenterade…

Manliga supermodellen Derek Zoolander (Ben Stiller) är efter tre år på toppen av modebranschen på väg ner, trots sin patenterade Blue-Steel-Look. När han dessutom blir slagen av nykomlingen Hansel (Owen Wilson) på Fashion Awards och han ser rivalen kamma hem ”Male model of the year award”, så börjar Derek söka efter en ny mening med sitt liv. Samtidigt så vill den nya premiärministern av Malaysia sätta stopp för barnarbete, och det upprör en hemlig koalition av mode designers som ser slutet på billig arbetskraft. De anlitar modekungen Mugatu (Will Ferrell) att hitta en korkad modell att sätta stopp för premiärministern. Genom att hjärntvätta Derek så skapar Mugatu och hans ondskefulla hantlangerska Katinka (Milla Jovovich), en korkad och villig mördare att göra jobbet.

Nu är det dags för ännu en långfilm baserad på en sketch. Den här gången är det Ben Stiller som drar liv i sin karaktär, supermodellen Derek Zoolander, som han skapade till VH1 Fashion Awards 1996. Tredje gången i regissörsstolen för Ben Stiller, där han även sitter som manusförfattare och huvudrollsinnehavare. Och äntligen kommer en film med honom, med den humorn som han visade i sin Ben Stiller Show i början av nittiotalet.

Jag ser det som en film som man antingen finner underhållande eller tycker den är bland det uslaste man sett. Den kommer att bli älskad och hatad på samma sätt som Austin Powers-filmerna. Jag tillhör den tidigare skaran. Jag finner den faktiskt rolig. Ibland framkallade den t.o.m. ett och annat gapflabb. Det är inte en slag-under-bältet-film, med buntar av kiss och bajs skämt som det kommit så många av på sistone. Utan en okonventionell film, som driver fullständigt med mode världen. Man måste ha ett öppet sinne när man går och ser en sådan film. Om man förväntar sig att se en Ben Stiller-film som ”Släkten är värst” så har man kommit helt fel.

Ben Stiller är otroligt underhållande som Derek Zoolander. Bara minen ”Blue Steel” kommer att bli något man minns och efterhärmar. Will Ferrell är alltid bra, en komiker från sketchprogrammet Sathurday Night Live, som tyvärr inte visas längre på svensk TV. Han börjar synas mer och mer i långfilmer, bl.a. senast som Mustafa i Austin Powers filmerna. Han är en komiker som man kan kasta in oförberedd i en scen och ändå komma med dräpande roligheter. Som chef för en modell agentur syns Jerry Stiller, Bens egen far, känd från sit-com serien Seinfeld. Times-reportern Maggie spelas av Christine Taylor, Ben Stillers fru. Vår egen lilla Alexander Skarsgård syns i en liten biroll, och han hinner inte göra så stort väsen av sig den tid han är med. Men visst är det kul att se en svensk i en Hollywood produktion. Det var länge sedan man såg så många cameo roller i en film. Det vimlar av modeller, kollegor inom filmbranschen och andra små fingervisningar. Speciellt David Duchovnys inhopp som en mystisk man, med konspirationsteorier är mycket väl mottagen, men även David Bowie, Cuba Gooding Jr, Billy Zane, Winona Ryder och Jon Voight.

Ett mästerverk är det absolut inte. Men det är skönt ibland att gå och se en film utan djup och komplexa intriger, en rakt igenom underhållande film som man kan skratta gott åt. Det är en korkad film, om en korkad modell. Enjoy!

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen