Filmkultur

A Samba for Sherlock

Betyg 4

10896389_oriSherlock Holmes i Brasilien! Det låter nästan som en Biggles-bok. Sherlock Holmes är en av de mest filmade litterära karaktärerna någonsin. Jag är av inställningen att man får placera allas favoritdetektiv i precis vilken situation som helst och tweakas hur mycket man vill, så länge som man behåller kärnan i karaktären – vad som gör Sherlock Holmes till Holmes. A Samba for Sherlock alias The Xango of Baker Street alias O Xango de Baker Street är baserad på en roman av en välkänd brasiliansk komiker som även skymtar förbi som polischef. Då jag själv inte har läst boken kan jag inte ge något omdöme på just den, men enligt the-word-on-the-street så ska den vara väldigt underhållande. Något som tyvärr inte kan sägas om filmen.

Året är 1886. Platsen är Rio de Janeiro. En Stradivarius har stulits, och det är inte vilken fiol som helst utan det var en gåva från kejsare Pedro II till änkan baronessan Maria Luiza. Väldigt hush hush. Saken måste skötas diskret och den besökande aktrisen Sarah Bernhardt tipsar om den legendariske brittiske detektiven Sherlock Holmes. Snipp snapp telegram snut senare så är vår favoritduo (för såklart hakar Dr. Watson på) i de varmare breddgraderna. Praktiskt nog så har Holmes lär sig portugisiska under ett av sina fall så språkbarriären kan snabbt skrivas av. På resan finner de sig snart i en mängd kulturkrockar och dråpliga situationer.

Nu överdrev jag nog en smula när jag skrev “dråpliga”, för vidare kul var det ju inte. De har försökt sig på en klassisk fish-out-of-water handling där vi får se allt ifrån hur Holmes skapar modetrender, röker cannabis, dejtar en mulatt (helt PK är inte filmen), för förstoppning av för mycket mat… Ja, det är faktiskt med i filmen och ges alldeles för mycket utrymme. Allt det här (nåväl, en del) låter på papperet som att det skulle kunna bli roligt, men tajmingen känns konstant så off att det sällan blir mer än fniss. Stämningen överlag är i och för sig väldigt allvarstyngd med ibland rätt grafiska mordscener. Värst av allt är emellertid att Sherlock Holmes inte är vidare kompetent när det kommer till kritan. Hans deduktioner är felaktiga, han är klumpig och tafatt, och han gör i princip inget alls rätt. Inte konstigt att deras Watson kanske är den fånigaste sedan Rathbones tider.

Nu ändå till det positiva. Holmes spelas väldigt bra av Joaquim de Almeida, skurken i Desperado, miljöerna är vackert uppbyggda och filmen känns gedigen – i brist på bättre ord. Om man inte tänker att det är Sherlock Holmes så är filmen faktiskt bra, men då försvinner ju hela premissen. Istället är det som så ofta är fallet med dessa filmatiseringar. A Samba for Sherlock är mest intressant som en kuriosa. Jag väntar fortfarande på Sherlock Holmes meets Dracula där han med fläckfri deduktion löser fallet med de mystiska huggbetten på invånarna i Transylvanien.