Filmkultur

Cannonball Run

Betyg 6

En vild och olaglig biltävling som korsar den Nordamerikanska kontinenten. J.J. McClure (Burt Reynolds) och Victor Prinzim (Dom DeLuise) ger sig i kast med att få tag på det bästa färdmedlet att ta sig genom landet med, och samtidigt undvika de hundratals poliser som väntar på dem längs vägen. Tillsammans med en stor grupp excentriska tävlande, med bilar som man endast kan drömma om, ger de sig iväg genom landet. De tävlande kommer att göra allt i sin makt för att bli av med alla svårigheter (inkluderat polisen) och vinna tävlingen.

Bakgrundsinfo: De flesta känner troligen inte till att det finns ett verkligt Cannonball Run, grundad 1971 och av motorfantasten Brock Yates, som också sponsrar den. Tävlingen fick namnet ”The Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash” efter en legendarisk motorcykel- och bilförare från första världskriget. Loppet bestod av ett gäng vilda fartdårar som skulle tävla först genom landet, och då var loppet högst olagligt. Startskottet gick senast förra året, ”Cannonball Run 2001: Race across America” hette den då och liknade mer en parad.

Brock Yates var också initiativtagare till filmen, och skrev själv manuset. Troligen för att tjäna en hacka på sin skapelse. Han baserade manuset bl.a. på ett antal verkliga händelser från loppen.
Till filmen anlitades den erfarne biljakts- och stuntregissören Hal Needham, som åren innan avklarat de populära Nu blåser vi snuten – filmerna. Han passade som handen i handsken. Men Cannonball Run är ingen klassisk bilfilm, den serveras med en rejäl skopa humor och en avslappnad attityd. Nyckelinställningen till den här filmen är att inte ta den för allvarligt.

Tävlingen är så belamrad med stjärnor att man blir blind på dem, och jag måste erkänna att jag faller för det. Det är härligt att se en film där stjärnorna är avslappnade och endast driver med sig själva och har kul. Ensemblen är ett samlingsverk av 80-talets storstjärnor. Dean Martin (1917-1995) spelar en försupen gammal Formel 1 förare, och tillsammans med sin gamla Ratpack kompis Sammy Davis Jr (1925-1990) utger de sig för att vara präster i tävlingen, körandes en Ferrari! Roger Moore spelar ett rikemansbarn som utger sig att vara den stora filmstjärnan Roger Moore! Till råga på allt kör han dessutom den klassiska silverfärgade Aston Martin som figurerar i de gamla Bondfilmerna Goldfinger och Åskbollen. Men filmens frontfigurer är J.J. McClure och Victor Prinzim (a.k.a. Captain Chaos), spelade av underbara duon Burt Reynolds och Dom DeLuise. Deras samspel är unikt, och man njuter av att se dem skoja tillsammans. Vi får även se en inblick i detta under eftertexterna, då skådespelarnas tabbar kan beskådas till vårat nöje.
Oftast när en film har en så stark skådespelarensemble är handlingen dödsdömd att vridas om så att alla får sin speltid. I Cannonball Run har de lyckats med att fördela rollerna och speltiden väl, ingen tar mer plats än någon annan.

Filmen gjordes inte för att vinna priser, den gjordes för att dra in pengar till framför allt filmbolaget. Skådespelarprestationerna är inte på topp. Handlingen är inte värd mer än en spottstyver. Det är däremot underhållningen som de har lyckats med. Det behövs inte en automobilnörd för att uppskatta denna film, men kanske män finner den mer underhållande än kvinnor, generellt sett. Kräv inte för mycket av denna film. Luta dig bara tillbaka i TV-soffan, knäpp på filmen och ha kul.

Kuriosa: Det har kommit ett flertal adaptioner till film, förutom Cannonball Run som Brock Yates skrev själv, och dess två uppföljare så även The Gumball Rally och Cannonball, båda från 1976.