Filmkultur

Den syndige dvärgen

Filmen som gav sadistiska danska dvärgar dåligt rykte! Denna roliga text på Njuta films DVD-omslag hjälper dig att förstå hur…

Filmen som gav sadistiska danska dvärgar dåligt rykte!

Denna roliga text på Njuta films DVD-omslag hjälper dig att förstå hur du borde se på den här filmen. För om man skulle beskriva handlingen, vilket jag alldeles strax ämnar göra, så låter filmen nämligen ytterst perverterad. Den syndige dvärgen heter Olaf och driver ett slitet vandrarhem tillsammans med sin mor. Olaf ägnar emellertid mer tid på vindsvåningen, där han och hans mor håller ett flertal unga kvinnor instängda och nerdrogade, än att faktiskt ta hand om några gäster. Hans mor å sin sida spenderar större delen av sin tid med att återuppleva minnen tillsammans med bästa vännen, en annan gammal hagga, och en flaska Beefeater.

Filmen öppnar med att vi får se en ung tjej, som ser ut att vara i 20-årsåldern men beter sig som om hon är 9 år, hoppa hage. Förbi kommer Olaf som fångar flickans intresse med en mekanisk leksakshund. Flickan följer med Olaf hem i tron att hon ska få fler leksaker, icke, hon blir nerslagen och får göra de andra kvinnorna sällskap inom sexhandeln. Den här scenen säger i princip allt om filmen, hur bisarr den faktiskt är. Att kalla filmen för pervers vore inte en helt oärlig stämpel: nakna kvinnor sitter drogade i en smutsig vind; drogade kvinnor som våldtas; drogade kvinnor som piskas; en dvärg som gillar att titta på och har en ohälsosam relation till leksaker som han gärna låter ha sex med varandra. Olaf skulle förmodligen få väldigt intressanta resultat på ett psyktest.

Om någon skulle fråga mig om agerandet så skulle jag svara: ”Agerandet?” och sedan skratta hjärtligt åt frågan. Fast det skulle inte vara hela sanningen. Filmens två ”hjältar”, det äkta paret Peter och Mary, må inte kunna agera för ett ruttet öre (deras försök till dialog får min kropp att vrida sig) men Torben Bille som spelar Olaf är genuint obehaglig och äcklig. Han var dessutom dekoratör för filmen. I en biroll som ”Santa Claus”, ägare till en leksaksaffär som vid sidan om smugglar heroin i teddybjörnar, hittar vi regissören bakom de flesta av de danska mjukporriga Tecken-filmerna Werner Hedman. Ett par av de nakna kvinnorna spelas, kanske inte så överraskande, av danska porrmodeller och aktriser. Det som är överraskande är att mammans suputkompis spelas av Gerda Madsen som började sin karriär i stumfilmsklassikern Häxan. Så kan det gå.

Med på DVD:n får vi även en hårdporrversion av filmen som enbart visats i Danmark och därför inte fått se dagens ljus med öppna ögon sedan 1970-talet. Förmodligen togs denna med endast för kuriosa då denna version är hårdare sliten av tidens tand med de danska undertexterna utsuddade i botten av rutan och där de nya scenerna egentligen bara handlar om att ett inte allt för stort antal sekunder av mindre charmiga penetrationsbilder klippts in.

Är filmen ens vidare bra? Inte så värst. Denna extravagant perversa smutspornografi lider av alla vanliga exploitationsjukdomar, nämligen att allt krut läggs på en orgie i effektsökeri medan allt annat, manus, regi och skådespeleri fullkomligt stinker. Men det är trots allt en exploitationfilm, vikten ligger på att bli chockad och visst håller Den syndige dvärgen mottet för det än idag. Ärligt talat så är förtexterna det allra bästa i filmen. Jag är genuint förälskad i dem, de uppvridna leksakerna som dansar bredvid namnet till den smått psykedeliska klingklangmusiken är nog det obehagligaste i hela filmen och skapar en stämning som ingen annan scen före eller efter lyckas med.

I hemlandet Danmark blev bara några tusental biljetter sålda när Den syndige dvärgen släpptes på biograferna 1973 medan den i Sverige blev totaltförbjuden. Censuren i Svea Rike gillade uppenbarligen inte sadistiska dvärgar som drogar unga kvinnor för att bli våldtagna. Enda anledningen att ta i filmen med en tång är som en bisarr filmhistorisk kuriosa. Vad jag kommer ta med mig från denna film är att aldrig bo på ett hotell som har en pervers psykopatisk dvärg som värd.

Betyg 2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen