Filmkultur

Glöm inte kamelerna

Betyg 6

När Sir Hector Geste (Trevor Howard) får en dotter istället för den pojke han önskat är han snabb att adoptera en lovande pojke som döps till Beau Geste (Michael York). På ”köpet” får han även tvillingbrodern Digby (Marty Feldman) som på fler än ett sätt är totalt olik sin bror. När Sir Hector kommer hem efter ett krig har han med sig en ny fru, Flavia (Ann-Margret) som direkt vänder upp och ned på adelsnamnet. När det är dags att se över släktskatten, som är den ovärderliga safiren Blue Water, blir bröderna Geste oroliga.

Det är sällan jag har skådat en sådan drift med filmklyschor! Härlig mix av slapstick och fysiska skämt som banade väg för framtida parodisuccéer, inkluderat Nakna Pistolen och Hot Shots. Här är det inte bara klyschor det skojas med, utan även film i sig. Det är som att Marty Feldman satt sig ned efter många timmars filmtittande och skrivit en lista på klassiska filmklyschor och sedan skämtar med dem i form av en lång film. När humorn är både befriande rolig och pricksäker, är detta ett guldkorn för alla som söker efter ett gott skratt.

Efter succéerna med Det våras för Frankenstein (1974) och Sherlock Holmes smarta brorsa (1975), så begav sig Feldman in för att göra en egen film. Resultatet blev Glöm inte kamelerna, som han både skrev och regisserade själv. Han märkte dock att regi inte var någonting för honom och därför blev det bara en till film, In God we trust (1980), innan han gick tillbaka till endast skådespelande. Marty Feldman dog i en hjärtattack 1983 under inspelningen av Yellowbeard (1983) – Monty Python medlemmen Graham Chapmans (1943-1988) piratfilm.

Gemene man minns Marty Feldman för hans roll i Mel Brooks hyllade parodi Det våras för Frankenstein (1974). Men vi minns honom även för sitt speciella yttre, då de utstående ögonen är svåra att glömma. De som inte ens sett denna film borde få piskslag som straff för att ha missat denna komikskatt som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Marty Feldman utförde sina roligaste stunder i TV-sketcher, genom program som At Last the 1948 Show samt hans egna Marty.

Hans humor var väldigt visuell och man jämförde honom ofta med hans egen idol, Buster Keaton (1895-1966). Därför var det inte så mycket prat i sketcherna utan han fick fram skratten genom sin fysiska aktivitet.
Skådespelarensemblen i Glöm inte kamelerna består även av Michael York som den stilfulle och hjältemodige Beau Geste. Ann-Margret är deras styvmor Flavia och otroligt underhållande Peter Ustinov som Markov. Han gör klart den roligaste och mest välspelade rollen i filmen. En oerhört duktig skådespelare som hann med över ett hundratal filmer i sin karriär – mest minnesvärd som belgiske detektiven Hercule Poirot i Döden på Nilen (1978).

Glöm inte kamelerna vars original titel är The Last Remake of Beau Geste refererar till en rad filmatiseringar, som gjorts med jämna mellanrum, av boken Beau Geste. Marty Feldman bestämde sig för att hans film skulle bli den sista versionen. Fastän det kom en mini-serie om hjälten drygt fem år senare, så blev det inga fler nyfilmatiseringar gjorda. Troligen ett smart drag då många inte skulle ha tagit filmen så seriöst efter Marty Feldmans humorslägga.

Det är få gånger man upptäcker en sådan här glömd skatt. Glöm inte kamelerna är snarare en komisk nyfilmatisering än en parodi på de tidigare filmerna. Så vi behöver inte oroa oss för att vara tvungna att se alla filmer för att förstå skämten. Marty Feldman använder en väldigt enkel och på ett sätt barnslig humor, inte med någon negativ betoning utan endast som en förklaring att den är väldigt lätt att ta till sig. Tyvärr så är det oerhört svårt att få en glimt av filmen, så gläd er om ni en dag råkar snubbla över en kopia eller ser den på TV.