Filmkultur

Killer Condom

Vad titeln än får er att tro så är detta ingen porrfilm. Killer Condom är baserad på en serie av…

Vad titeln än får er att tro så är detta ingen porrfilm. Killer Condom är baserad på en serie av Ralf Krönig (som även tagit del av manusarbetet), och är en vild blandning av genres men är främst en oerhört udda deckarkomedi. Med hjälp av H.R. Giger har regissören Martin Walz skapat en vriden satirisk värld med stilfull scenografi och skrev-skräckliga effekter.

Handlingen utspelar sig i New York där det börjat hända bestialiska saker på Hotell ”Quicky”. Den senaste veckan har flera blivit av med sina penisar. Kriminalinspektören Luigi Macaroni tror först att ryktena om ”Killer Condom” bara är vidskepligt snack men när han stöter ihop sig med gigolon Bill och ska sätta igång med akten får han själv erfara den dödliga kondomen.

Utanför Tyskland är filmen utgiven av Troma, ett namn som oftast inte för något gott med sig. Det är nämligen världens mest ökända b-filmsfabrik. Med filmer som Tromeo & Julia, The Toxig Avenger och Surf Nazis must die har allt de rör vid blivit kult. Men det många inte vet om är att Troma inte bara är ett produktionsbolag utan också distribuerar filmer. Så är fallet med den tyska Killer Condom. Vilket förvånade mig då det faktiskt är en riktigt välgjord film och inte alls i samma kassa klass som andra Troma utsläpp.

Titeln utlovar än inte att tro så värst mycket om filmen – men det finns alltid tid och rum för överraskningar. Killer Condom är nämligen mer än en simpel b-film. Med en humor som var mer sofistikerad än jag trodde och en produktion av större värde än man förväntar sig börjar historien rätt snabbt att banka in denna nya sanning i oss. Trots höjda ögonbryn så får man inte vara inskränkt när det gäller film. Titeln säger en hel del, men bara handlingen i sig är så absurt rolig att det är svårt att inte ta till sig filmen.
Som tidigare nämnt står Alien och Species designern H.R. Giger som kreativ konsult. Först av allt så ser filmen bra ut. Scenografin är väldigt passande och har givits färger som får den där sunkiga känslan rätt. Främst är denna s.k. ”Killer Condom” som i vissa scener är riktigt bra gjord. Kollaborationen mellan H.R. Giger och Martin Watz har givit klass på actionscenerna och effekterna som är en av punkterna till varför filmen lyckas. Ärligt talat så börjar man titta lite snett på kondompaketen efter filmen. Då har de lyckats med effekterna.

Kriminalinspektör Macaroni är en karaktär som vi alla känner igen, den typiska Sam Spade deckaren. En hårdkokt polis som går sina egna vägar, en man som blivit sårad för många gånger för att fortsätta känna något. Udo Samel spelar honom så cool att det är svårt att inte falla för honom. Att Bogarts ”dames” bytts ut till unga män gör det bara roligare.
Leonard Lansink spelar sin roll Bob, förlåt ”Babette”, väldigt underhållande och är den rakt-ut roligaste karaktär jämsmed Macaroni som är rolig i sin coolhet.
Handlingen utspelar sig mestadels i gaykretsarna, och de flesta av huvudkaraktärerna är just homosexuella. När Killer Condom hysterin börjar spridas så kan även vissa paralleller till AIDS hysterin hittas.
En rolig aspekt är att filmen utspelar sig i New York och människorna ska föreställa amerikanare, men alla talar tyska.

Jag kringgår aldrig faktumet att det fortfarande är en skämtsam b-film, trots kvaliteten den innehaver. Förutom manuset som är kryddat med god nypa humor, fräscha scenografin och de välgjorda effekterna så klarar den sig inte helt. Två tredjedelar in i filmen känns det som att filmen ska sluta men den tar fart på nytt i den tredje akten som blir en röra av genres och händelser. Filmen innehåller även partier som sackar ned tempot och inte tillbringar något nytt åt handlingen. Därför blir vissa scener tämligen sega. Jag rekommenderar dock denna film starkt till alla som gillar lite udda humor, och inte är rädd för lite homosexuella undertoner. Summan av kardemumman blir en stenhård femma.

Killer Condom strikes again!

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen