Filmkultur

Kung Pow: Enter the Fist

Våren 2001 surfade jag omkring på nätet och fann en sida där det berättades om en kommande film med arbetsnamnet,…

Våren 2001 surfade jag omkring på nätet och fann en sida där det berättades om en kommande film med arbetsnamnet, ”Dubbed Action Movie”, där någon digitalt hade satt sig in i en gammal Kung Fu-rulle. Visste direkt att detta var något jag ville se. Men det tog nästan ett år innan jag fick mer information om filmen, med det nya namnet Kung Pow: Enter the Fist. Då skulle den precis släppas på biograferna i USA. Efter att ha sett trailern, som visade något som jag aldrig hade drömt om, så hade jag otroligt svårt att vänta på att filmen skulle komma till Sverige. I maj i år fick jag den äntligen i min hand. DVD:n som även är fullpackad med godsaker.

Steve Oedekerk, skaparen av Thumb-filmerna, och regissören bakom bl.a. Ace Ventura 2: When nature calls (1995), är ett så stort fan av gamla Hongkong-filmer att han bestämde sig för att spela i en. Och inte på vilket sätt som helst – han har med modern teknik spelat in nya scener, nya röster och placerat sig själv i en harmlös kung fu-rulle från 70-talet! Resultatet: En av de roligaste filmerna jag har sett i mitt liv.
Storyformatet känner man igen: För att hämna sin familjs död vandrar den legendariska krigaren vid namn ”The Chosen One” (Oedekerk) i vildmarken, sökande efter den mordiske Master Pain, även kallad Betty – den man som stal hans liv. Till sin hjälp får han Master Tang och en ung mö, Ling.

Oedekerk har själv dubbat alla röster. Han skyller på att det var ett missförstånd, men att resultatet blev så lyckat att de valde att behålla det så. Och det är även riktigt roligt – vissa av replikerna känns så tagna ur luften att det blir bisarrt komiskt. Det är Kung Pow i ett nötskal. Skumma skämt, och knäppa röster. Jag som älskar att citera filmer, har fått repliker som kommer att hemsöka mig länge.

Med modern teknik har de nya scenerna och Oedekerk smält samman med det gamla materialet på ett effektivt och imponerande sätt. Han påpekar själv hur viktigt det var att få till smutskänslan och de speciella kameravinklarna så att man inte skulle kunna skilja mellan vad som var gammalt och vad som var nyinspelat. Ibland är det faktiskt riktigt svårt. Med ett öga för detaljer har han fångat det speciella med genren, och driver med den till det yttersta.
Frågan är vad medlemmarna från ”Tiger and Crane Fists”, som är namnet på den film som återanvänds, skulle säga om de såg Kung Pow idag. Vad skulle jag inte betala för att se deras miner.
Förutom Oedekerk så medverkar även ett par andra nya ansikten, där Jennifer Tung har mest speltid. Hennes roll är en lite annorlunda skapt mystisk krigare vid namn Whoa som hjälper ”The Chosen One” att komma på rätt väg. Jennifer är även den enda som dubbar sin egen röst.
Om ni får tag på DVD:n så finns det möjlighet att se filmen med vad skådespelarna egentligen säger. Där finns det flera skratt att hämta.

Varning! Varning! Denna film kommer troligen endast bli uppskattad av de med skum humor, och/eller av de som har sett för många Hongkong-filmer. Många av skämten är låga och allmänt flummiga, men det är en riktig flabbfilm om man har humorn för det. Ett tips är möjligen att tycka om Jim Carrey. Själv så har jag blivit ett fan av Steve Oedekerk efter Kung Pow och även av hans Thumb Wars (1999), som jag rekommenderar starkt att se.
Jag har utgått efter skrattvärdet i bedömningen av Kung Pow, men har aldrig haft såhär svårt att betygsätta en film. Jag är öppen för diskussion.

Betyg 8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen