Filmkultur

Big Trouble In Little China

Big Trouble In Little China Poster John Carpenter må vara känd för många idag men under i princip hela 1980-talet gjorde han bara filmer som floppade på bio och som fick äran de förtjänade först när de släpptes på VHS, LaserDisc (de vinylstora skivorna som aldrig slog i Sverige) och sedermera DVD.

Big Trouble In Little China var en av dessa filmer. 20th Century Fox som distribuerade filmen hade ingen aning om hur de skulle marknadsföra denna komedi / action / kung fu / fantasy / spök /äventyrs hybrid där Kurt ”The Man” Russell en gång för alla visar vilken oklanderlig komisk tajming han har.

Kanske gillade filmbolaget inte heller att det drevs så mycket med den traditionella actionhjälten, i filmen är det Kurt Russell som är den komiska sidekicken medan hans asiatiske kompis är den som tar kommandot och fighterna. Inte för att Kurtan saknar självförtroende, han är kaxig nog för dem båda. In i härvan kommer även Kim Cattrall, och nu är det nästan obligatoriskt att jag nämner att hon spelade Samantha i Sex and the City för att någon yngre än 25 år ska veta vem hon är.

Att Mortal Kombat kopierat en karaktär rakt av från Big Trouble In Little China är inte ett dåligt betyg. Se bilden ovan och tänk på en Mortal Kombat-gubbe som rimmar på Laiden.

Filmen är knappt 90 minuter lång och har ett tempo som en drum ’n’ bass låt.

Om man skulle skala ned den känslomässiga handlingen till ett par ord så skulle Big Trouble In Little China kunna beskrivas som en film om kärleken mellan en man och hans lastbil.