Filmkultur

D.O.A.

D.O.A. Poster– I want to report a murder.
– Sit down. Where was this murder committed?
– San Francisco, last night.
– Who was murdered?
– I was.

Så inleds Rudolph Matés film noir D.O.A. från 1950 vars tagline som ni kan se på postern till vänster var det udda valet: ”A picture as excitingly different as its title!”. PR-avdelningen hade uppenbarligen en väldigt trög dag. Med sina hårdkokta kriminella män, sina femme fatales, sitt expressionistiska foto och lika svärtad melodram som dess bildspråk är film noir en suddig genre av lågbudgetfilmer. Regissören Rudolph Maté har dessutom en resumé som inte är att leka med, han var fotograf på Dreyers båda stumfilmsmästerverk En kvinnas martyrium och Vampyr innan han flyttade till Hollywood.

D.O.A. tillhör skaran av film noir som brukar räknas som ett av de klassiska exemplen på genren, tack vare sin speciella handling och frenetiska tempo. Trots det skulle jag säga att gemene hen inte sett just denna, vilket gör att den kvalificerar sig in på min lista.

Eftersom produktionsbolaget dessutom glömde att förnya sin copyright så tillhör filmen nu public domain, dvs. du kan ladda hem den helt gratis och lagligt! Bland annat så finns hela filmen på Youtube, som du kan se nedan. Så… why don’t you?