Filmkultur

Dragon Ball: The Magic Begins

pulp_dragonball_posterMånga år innan den urusla Dragonball: Evolution (2009) förpestade oss med sin amerikaniserade smörja så släpptes en film baserad på mytologin i den populära mangan och animén Dragon Ball. Inspelad i Korea och släppt 1989 så var Dragon Ball: The Magic Begins egentligen inte en officiell Dragon Ball-film. Filmmakarna hade nämligen inte rättigheterna och av den anledningen så har namnen på alla karaktärer bytts ut – även fast allt annat är exakt densamma. I USA skulle alla inblandade få sina häckar bortstämda, och då menar jag inte vad de har i sina rabatter.

Först och främst är det inte kvalitet vi talar om här utan rent och skärt underhållningsvärde. För om det är något så är detta en film man definitivt inte ska ta seriöst. Sexismen balanserar på gränsen mellan hysterisk och oroväckande. Det är ju inte ofta man får höra ”Rapists!” som punchlinen till ett skämt. Eller blir bjuden på en gubbe utklädd till sköldpadda som går i gång på tonårstjejer.

Dragon Ball: The Magic Begins är vad jag brukar kalla en perfekt filmkvällsfilm som bäst åtnjuts i sällskap. Dåligt dubbad engelska, överdriven harmlös kung fu, flygande Monkey Boy, skjutande energistrålar, en bajsnödig man i blå latex och ljudeffekter som hörs på milavstånd. Jag underhölls ofantligt av Dragon Ball: The Magic Begins. Titta bara på trailern! Hur kan man inte vilja se filmen?