Filmkultur

The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension

Buckaroo Banzai Poster

Christopher Lloyd spelar en utomjording med namnet ”John Bigboote”. Det borde räcka redan där för att du ska se filmen.

Alright, svårflörtad alltså.

Peter ”RoboCop” Weller spelar neurokirurgen / rockstjärnan / äventyraren /samurajen Buckaroo Banzai och nej, tvärtom mot vad man skulle kunna tro så är filmen inte baserad på en serietidning utan är spunnen ur manusförfattaren Earl Mac Rauchs udda fantasi. Så många iterationer av manuset skrevs innan filmen faktiskt blev av att det tillslut räckte till en fullkomlig bibel av backgrundshistorier och sidospår, vilket märks på filmen – den känns nämligen som en seriefilmatisering där man underlåtit sig att förklara någonting.

John Lithgow är Dr Emilio Lizardo som efter att ha fastnat med huvudet i åttonde dimensionen blivit besatt av Lord John Worfin och börjat prata med en hiskelig italiensk brytning. Ellen Barkin är en direkt kopia av Banzais tidigare flickvän och så har vi Jeff Goldblum som är… Jeff Goldblum, fast i cowboykläder.

Det är fantasifullt, bisarrt men inte minst fantastiskt underhållande. Om du sen inte fattar vad filmen handlar om så är du inte ensam, det gjorde inte skådespelarna heller! Här kan du lyssna på när regissören/podcastaren Kevin Smith intervjuade Peter Weller och John Lithgow på scen efter en visning av filmen. Om du inte vill se filmen efter det så – skäms på dig!