Filmkultur

Phone Sex

Betyg 6

Independentfilmmakaren Steve Balderson bad kända och okända skådespelare, porrstjärnor, punkrockare, författare, filmmakare, tv-personligheter och vänner att ringa till ett nummer i Kansas och svara på frågan: vad är sexigt? Vilket är precis det vi också får höra, i 95 minuter. Balderson har gjort succé på festivaler världen över med sina två filmer, Pep Squad och Firecracker. Nu ger han sig ut för att behandla film som en konstform. Till ett nästan hypnotiserande lågmält bildspel får vi lyssna till tankar kring begreppet av alla från magikern Penn Jillette till Troma-profilen Lloyd Kaufman som spelat in sig på Baldersons telefonsvarare.
Ett vettigt förslag till alla som blir nyfikna att plocka upp Phone Sex är att se den med någon, eller varför inte några. Filmupplevelsen i sig är inte så mycket att tala om, med en speltid på en och en halvtimme så blir samtalen ofta bara ett tradigt babblande. Istället är styrkan i denna avantgardefilm hur den tänder igång en diskussion. Det är fascinerande hur olika syn ringarna har på vad som sexigt är för dem och man märker snabbt att det kan vara allt från ett beteende, till bröst till träd till ja, explosioner! Sexigt, tycker många, behöver inte nödvändigtvis ha något med sex eller attraktion att göra. Med all säkerhet kommer de allra flesta att gå emot din egen syn på vad som är sexigt vilket gör att man direkt börjar fundera på vad man själv egentligen tycker.

Det svar som i allra högsta grad förekommer mest på vad som är sexigt är självsäkerhet. Vad självsäkerhet innebär för dem laborerar de inte vidare om. Vissa går emellertid djupare och förklarar att sexigt är de som vet om att de är sexiga medan andra säger precis tvärtom, sexigt är de som inte vet om att de är sexiga!
Media smattrar dagligen på en idealbild av vad som är sexigt, därför blir det så fascinerande att höra de ofta personliga och inträngande utlämnanden om ett begrepp som är lika varierande som människan själv. Efter Phone Sex kommer du inse att sexigt kan vara exakt vad som helst, och inget är mer rätt än något annat.

Bildspelet Balderson visar upp knyter oftast samman med det ringaren pratar om. Hypnotisk skulle man nästan kunna kalla det, men istället för att sugas in i det blir man tämligen slö av det. Phone Sex är ju faktiskt en audioupplevelse. Värst är att dvd:n kommer utan några undertexter vilket gör att man får hålla öronen på helspänn hela filmen för att kunna höra alla meddelanden som inte alltid har så bra ljudkvalitet. Trist nog får man på samma sätt inte upp namnen på de som ringer, om de inte säger sitt fullständiga namn tydligt.
Phone Sex är varken en konventionell film eller dokumentär. Balderson har bara tryckt på play och spelar upp samtalen en efter en utan stopp. Stundtals underhållande, stundtals långrandigt men oftast intressant. Bäst svar, enligt mig, kommer musikern Josie Cotton och porrstjärnan Ron Jeremy med. Balderson har valt att börja och avsluta filmen med dem och låter båda ackompanjeras av astronomiska illustrationer, förmodligen då de är bland de mest abstrakta. I mitt tycke också de mest sympatiska.

Är man ute efter en rolig, eller varför inte sexig, stämning har man kommit fel och om man inte är oförskämt pryd så är det heller inte vidare provokativt. Framförallt är det överraskande och uppfriskande att se en filmmakare våga sig på något nytt. Som det står på baksidan av dvd-fodralet, bjud in lite kompisar, rör till lite cocktails, sätt på filmen och mingla. Phone Sex är i högsta grad en eftertänksam film som du möjligtvis inte faller pladask för men vill du ha en konversationsstartare så är den perfekt.

Vad tycker du är sexigt?