Filmkultur

Spegeln sprack från kant till kant

Man skulle nästan kunna tro att detta var ett avsnitt av Mord och inga visor när vi får se Angela…

Man skulle nästan kunna tro att detta var ett avsnitt av Mord och inga visor när vi får se Angela Lansbury i huvudrollen som Agatha Christies ledtrådspusslare miss Jane Marple. En roll som Margaret Rutherford tog på sig i en filmföljetong på 60-talet. Det är producenterna John Brabourne och Richard B. Goodwin som står bakom denna mordgåta – ett par som hade ett fläng för mysterier och som vi även tacka de tre Poirot-filmerna för: Mordet på Orientexpressen (1974), Döden på Nilen (1978) och Mord på ljusa dagen (1982). Gamle Bondregissören Guy Hamilton, som även gjorde den sistnämnda, har hand om denna whodunnit-historia som måste sägas är den vekaste av de fyra.

Spegeln sprack från kant till kant tar plats i den engelska byn St. Mary Mead. Året är 1953, till byn har regissören Jason Rudd (Rock Hudson) och hans fru skådespelerskan Marina Rudd (Elizabeth Taylor), kommit tillsammans med ett filmteam för att spela in en film som ska bli Marinas stora comeback efter flera år av personlig tragedi. En välkomstfest har anordnats av lokalbefolkningen och vi befinner oss i det hus där filmparet residerar, när plötsligt en av de kvinnliga gästerna dör. Snart visar det sig att hon blivit förgiftat. Miss Marple, en gammal dam som bor i samhället, börjar tillsammans med hennes brorson Delbert Craddock (Edward Fox), poliskonstapel från Scotland Yard, nysta i det mystiska mordet. Och har det något att göra med ankomsten av Marinas rival Lola Brewster (Kim Novak) och hennes man, producenten Marty Fenn (Tony Curtis)?

En orsak till att uppmärksamma filmen är Elizabeth Taylor som framträder tillsammans med avdankade filmstjärnor som Rock Hudson och Kim Novak. Spegeln som sprack från kant till kant var den sista stora filmrollen hon gjort, i min mening inte ett fullt passande avsked. Hennes inhopp som besvärlig svärmor i The Flinstones (1994) är desto mer underhållande.
En rolig scen är däremot när Taylor, som ser tidens tand på hennes ansikte i spegeln yttrar, ”Wrinkles, wrinkles, go away, come back on Doris Day!”, framför medskådisen Rock Hudson som spelade jämsides med Doris Day i ett mångtal filmer. En annan scen är ett möte mellan Taylor och Novak där hatet verkligen sprakar och förolämpningarna flyger som aldrig tidigare sett.
Annars så måste jag säga att Taylor gör ett tämligen svagt framträdande i kontrast till hennes forna begåvning.
Angela Lansbury gör en tämligen nertonad närvaro när hon porträtterar en gammal dam vars mod matchar hennes sinnrikhet.
Edward Fox gör en självsäker konstapel, en karaktär som får en att undra om alla brittiska kriminaldetektiver är lika tystlåtet rationella och vitsiga. Fox är annars mest känd för sitt magnifika iskalla porträtt av lönnmördaren Schakalen i filmen med samma namn från 1974. I en annan roll kan vi se Charlie Chaplins dotter och Doktor Zjivago stjärnan Geraldine Chaplin.
En hint: Om du blinkar kommer du att missa Pierce Brosnan i en av sina första roller.

Filmen har en del roliga repliker, en stjärnprydd ensemble av godtyckliga medelålderstjärnor som alla arbetar med en duglig kapacitet, en njutbar historia baserad på härliga Agatha Christie och en sedvanlig mordgåtelösning.
Spegeln som sprack från kant till kant är emellertid inte lika intrikat utstuderad som Döden på Nilen, inte lika välregisserad och praktfull som Mordet på Orientexpressen och inte lika exotisk som Mord på ljusa dagen. Hursomhelst är den en stjärnprydd, vitsig Christie gåta som utspelar sig på det engelska landet, en trivsam plats för en gammal hederlig mordgåta. Om man vill vara cynisk skulle det kunna vara en påkostad tv-film, men charmen och skådespelarna lyfter filmen ett snäpp och gör den välvärd att se jämsides med sina gelikar i genren.

Möjliga Spoilers

Fastän krediterad att vara baserad på en Agatha Christie roman, är filmen även inspirerad av den verkliga tragedin kring den vackra skådespelerskan Gene Tierney, som på en showturné under andra världskriget smittades med röda hund och födde pga. sjukdomen ett mentalt efterblivet barn 1943. Precis som Elizabeth Taylors karaktär i filmen.

Betyg 6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen