Filmkultur

The Wisher

The Wisher

Redan när Scream filmerna kom i mitten på 90-talet hade jag fått en väldigt negativ syn på moderna skräckfilmer. De båda första Scream-filmerna har jag med tiden accepterat som värdiga skräckfilmer med sin ironiska och nostalgiska inställning. Men när det kommer en film som The Wisher undrar man vart allt vett har tagit vägen. Förutom att vara en riktigt usel skräckfilm är det absolut en av de sämsta filmer jag sett på flera år.

Mary är en ung tjej som sedan länge lidit av sömnproblem. Hon går i sömnen, får hemska mardrömmar och somnar på lektionerna. En dag kommer den ökända nya skräckfilmen The Wisher till stan. En film som sagts vara den läskigaste någonsin. Fastän hon inte får för sin far smiter Mary till bion med sina kompisar. Men ett par minuter in i filmen börjar hon må dåligt och springer ut. Efteråt börjar hon se mördaren från The Wisher överallt och hemska saker händer. Hennes far dör i en bilolycka, skolan brinner ned… Innan hon tillslut kommer på att allt som händer är sammankopplat med hennes ”önskningar”.

The Wisher har ett av de mest hemska och usla manus jag träffat på under en lång tid. Är det bara den asiatiska filmindustrin som kan göra vettiga skräckfilmer idag? Under det senaste decenniet har det mesta varit skräp i skräckfilmsväg. Såsom Scream lyckades med i mitten på nittiotalet försöker The Wisher härma när de ger referenser till andra skräckfilmer och beblandar sig med typiska skräckfilmspastischer.

Filmen börjar med en tämligen usel, som allt annat, inspiration av Terror på Elm Street, när Mary hemsöks av mardrömmar och har svårt att sova. Det här spåret följs aldrig upp i senare delen av filmen. Så vad dessa mardrömmar, sömnproblem och nattvandringar har med filmen att göra egentligen får man aldrig reda på. Snarare verkar de ha klurat ut att alla ”hjältinnor” i skräckfilmer ska ha problem från början för att underminera deras trovärdighet när det läskiga börjar hända.
The Wisher innehåller även en film-inom-filmen. Det är den riktiga The Wisher som i filmen slår kassarekord som den läskigaste filmen någonsin. Önskedrömmar av filmskaparna månn tro? En rolig aspekt på en skräckfilm är det men när ”båda” filmerna är så kasst utförda med ett sånt uselt manus finns det inte mycket att hämta där heller. Samtidigt försöker de säga något om filmvåldet, men när det bara är en av alla skumma spår i filmen så blir det bara flummigt och intetsägande. Där lyckades Scream 2 bättre med att förmedla något i ämnet.

Vad ville de egentligen göra för en film? En sak är säker är att de försökte göra en så häftig skräckkaraktär som möjligt med starka inspirationer av Scream och inte minst Freddy Kreuger. Fast nu är ju järnklon utbytt med vassa och extremt kantiga glasbitar som tejpats fast på händerna samtidigt som han ser ut som en uteliggare med smink. Wow.
Och för att göra cirkeln komplett är Liane Balaban bedrövlig som Mary. Något hon delar med de flesta andra i filmen. Men det är väl inte mer än brukligt i en sådan hemsk b-rulle. Den enda som gör en hedersam insats är Ron Silver, som getts första plats på förtextparketten. Han spelar emellertid klarligen en biroll.

Men att prata om en så hemsk film gör en deprimerad, så nu lägger vi hur värdelös den är åt sidan och ser på de underhållande delarna i filmen. Eller vad sägs om när de unga damerna får för sig att tanka ned filmen med en bärbar dator som inte är kopplad till något nätverk. De får dessutom ned filmen på ett par sekunder!
I en annan rolig scen så släcks en simhall ned vilket onekligen ska simulera att någon stängt av strömmen. Dock lyser fortfarande lamporna i bassängen!

Värst är faktiskt att när jag nu tänker tillbaka på filmen så är många scener så otroligt ologiska och korkade att man blir irriterat förvirrad. Vad någonsin tänkte dem på? Jag tycker om skräckfilmer. Men jag tycker inte om The Wisher. Är The Wisher läskig? Inte någonstans. Är The Wisher en bra film? Hell no! Undvik den så gott det går.

Betyg 2