Filmkultur

Without A Clue

Without A Clue

Without A ClueTänk er en värld där Sherlock Holmes är en alkoholiserad skådis och det verkliga geniet är Doktor Watson som av karriärskäl var tvungen att uppfinna privatdetektiven som en fiktiv persona och nu är fast med att stå i skuggan av rampljuset medan skådisen får ta all ära. Inte bara det, tänk er att Sir Ben Kingsley spelar Doktor Watson och Michael Caine skådisen som iklär sig rollen som privatdetektiven. Visst låter det fantastiskt? Och det är Without A Clue också.

Under andra halvan av 1980-talet hade Sherlock Holmes fått ett uppsving efter ett Hercule Poirot dominerat. Vi fick inte bara en animerad och en tonårig version av detektiven utan också en renommerad tv-serie på BBC. Sedan tycktes intresset har slocknat för Without A Clue var den sista Holmes-filmen som gick upp på bio på över tjugo år! Inte förrän Guy Ritchies actiontagning år 2009 så återvände Doyles snok till stora duken. Då bortser vi i och för sig från en stor jäkla drös med tv-filmer.

Två riktiga Sherlockianer har skrivit manus, Gary Murphy och Larry Strawther. Vilket märks i filmens öppning som tar inspiration från De rödhårigas förening. Framförallt så har de ingjutit en kärlek till materialet i denna tupsy turvy värld av ombytta roller som på intet sätt är en parodi. Kingsley och Caine regerar i sina roller i bästa buddy cop-anda. Kemin mellan dem är superb utan göra någon av dem till åtlöje.

Kommissarie Japp spelas av Jeffrey Jones som tillsammans med Charles Dance och William Atherton tillhör 80-talets främsta galleri av skurkar. Senare visade det sig att Jones även var en skurk i verkliga livet när han blev påkommen med barnpornografi, så vi släpper honom direkt. Roligare är det att få se Peter Cook i en cameoroll som redaktör.

Att lyckas med balansgången mellan både komik och spänning är inte det lättaste. Där The Private Life of Sherlock Holmes kunde ha klippts ned en aning så håller sig denna i ett mer trimmat tempo. I eftertexterna får vi läsa ”With apologies to the late Sir Arthur Conan Doyle, creator of Sherlock Holmes and Dr Watson”, men filmmakarna har absolut inget att be om ursäkt för. Without A Clue fullkomligt dryper av underhållning.

Betyg 8