Filmkultur

Young Einstein

Betyg 6

I slutet av 1980-talet slog en Australien-hysteri västvärlden med en tsunami av filmer som toppade biotopparna med Crocodile Dundee (1986) som flagghållare. Tack vare detta höll publiken ögonen öppna efter filmer från Down Under och fick syn på den originella skapelsen Young Einstein. Debutanten Yahoo Serious (född Greg Pead) blev omedelbart en av Australiens mest framgångsrika independent filmmakare. Idag betraktad som den första australiensaren att skriva, producera, regissera och spela i en blockbuster film efter att filmen blivit en spektakulär succé och kasserat in över hundra miljoner dollar.
På en avlägsen Tasmansk äppelodling, klyver det unge vildhåriga geniet, Albert Einstein, en atom för att skapa världens första bubblande öl. Albert tar sig därefter till den Australiska kontinenten för att patentera sin upptäckt. Inte bara det, han skapar världens första surfbräda, uppfinner den elektriska gitarren och använder sin största upptäckt – Rock and Roll, för att rädda planeten från en atomförstörelse!

Young Einstein är en minst sagt originell komedi med en stor hjärna, ett varmt hjärta och en hyllning till en mänsklig själ som vågade tänka annorlunda. Genom en blandning av politisk/samhällssatir, fånigheter och slapstick med dramatiserad rekvisita träffade Serious jackpot med denna udda taskigt budgeterade (det tog flera år att få klart filmen) berättelse. Med utgångspunkten att inte göra en biografi över Einsteins liv ges vi istället en konstig, episk karikatyr med överdrivna karaktärer badandes i en värld av vetenskap, musik och ”fantastisk realism”. Yahoos experimentella komedi med mycket visuell komik är ett charmigt original, inte minst hans excentriska Albert Einstein.

Man böjer sig lätt för dess oskuldsfulla naivhet som är uppfriskande simplistisk och rätt och slätt underhållande. Yahoos clownfasoner är därför angenämt roliga. Han är ingen stor skådespelare, men som denna tasmanska kuf gör han en väldigt sympatisk prestation. Man kan ju inte bli annat än imponerad när en filmmakare beter sig som en enmansarmé. Yahoo involverade sig själv i praktiskt tagit varje aspekt i filmskapandet, från att skriva manuset, den visuella designen, producera filmens soundtrack (som vann dubbel platina) och genomföra alla sina egna stunts.

Här har vi en härligt typisk 80-talsfilm, till och med titeln är halvt rosa, så för en 80-talsfetishist som jag är filmen en och en halvtimme av njutning till ett gott soundtrack. Jag kan inte rå för att falla för hans skamlöst enkla humor och vridna historiebeskrivning. Med Albert Einstein som en rödhårig naiv tasmansk fysiker med rock and roll i blodet på kroken är jag inte den som motstår att nappa. Fungerar dessutom utmärkt som turistguide för en Australien-resa där montaget till Icehouse – Great Southern Land är en orgie i vackra vyer. Titta inte bara djupare under dess tunna yta. Må vara en cocktail av de mest fantasifulla ingredienser, men den kvarstår som endast ett lyckat experiment av en debutant. För när sista kortet är lagt är det enda man kan säga att den helt enkelt är för konstig för att ogilla. Mer än så lever Young Einstein inte på.
Problemet som unge Einstein försöker lösa, det att få öl att skumma, är baserad på faktumet att öl från början faktiskt inte bubblade eller utvecklade skum. Speciella ingredienser är tillsatta i modern öl för att skapa dess framträdande. Egentligen hade öl inget mer skum än läsk har.

Young Einstein blev en av de mest framgångsrika Australiska filmerna någonsin och är idag en kultklassiker. Svårigheter med att matcha sin väldiga framgång gjorde dock att Yahoo inte förmådde släppa sin nästa film förrän fem år senare och var vid det laget redan bortglömd. Karriären fortsatte att förfalla i samklang med kvalitén; Yahoos tredje film, den pinsamma Mr. Accident (2000), blev en rejäl flopp. Samma år försökte Yahoo Serious stämma Internetportalen ”Yahoo” för plagiat, men fallet lades snabbt ned när han inte kunde bevisa att han sålde tjänster på något sätt som skulle kunna skapa förvirring med sökmotorn. Vi kan gott säga att det är slut på Yahoos digra men extravaganta karriär. Vi kan emellertid gott trösta oss med att ha fått denna underhållande twistade berättelse om en av världens främsta vetenskapsmän.